Is topsport gezond?

Moet het er in de 86ste minuut op aan komen? Afgelopen dinsdag heeft Argentinië zich geplaatst voor de laatste 16 van het WK in Rusland. Na een zeer stroeve start van het WK begon gisteren de motor onder leiding van Lionel Messi langzaam te draaien. Na een fenomenaal doelpunt van de oefenmeester zelf, bleef het lang spannend wie er in groep D door zou gaan naar de laatste 16. Na 75 minuten begon het Argentijns kwartiertje. De Argentijnen waren gretig, energiek en zichtbaar opzoek naar een alles beslissend doelpunt. Daar waar de Nigerianen duidelijk vermoeid waren. Vermoeid? In de laatste wedstrijd van groep D? Op het WK? Hoe is dat mogelijk?

Om deze vragen te beantwoorden zullen we moeten kijken naar de trainingen en trainingsintensiteit van beide elftallen. Zes keer per week trainen bestaande uit krachttraining, cardiotraining, agility training, aquatraining etc., is dat menselijk en is dat gezond?

De hamvraag: is topsport gezond?
Er bestaan veel onderzoeken naar de gevolgen van topsport. Een systematische zoektocht van professor Alejandro Lucia geeft ons meer duidelijkheid over de gevolgen. Er zijn 10 studies te vinden die naar de overleving van topsporters hebben gekeken. In totaal zijn 42807 sporters (waarvan slechts 707 vrouwen) geanalyseerd in de desbetreffende onderzoeken. Het gestandaardiseerd sterftecijfer (een getal dat de kans weergeeft om te overlijden) was 0,67. Dat betekend dat voormalig topsporters 33% lagere kans hebben om te overlijden dan de algemene populatie.
Door topsport ontstaat het zogenaamde sporthart, onderzoekers waren instaat om de kans op overlijden uit te zoeken voor cardiovasculaire ziekten. 35920 atleten werden geanalyseerd op overlijden ten gevolge van cardiovasculaire ziekten. Hier werd een sterftecijfer van 0,73 gevonden. Dit betekent dat topsporters 27% afname in overlijden hebben ten opzichte van de algemene bevolking.
Overlijden ten gevolge van kanker werd geanalyseerd op basis van 12119 topsporters. Uit analyse bleek de kans op overlijden aan kanker te zijn afgenomen met 40%.

Op basis van bovenstaande systematische zoektocht lijkt topsport niet zo ongezond als we intuïtief denken. Echter zitten er haken en ogen aan deze wetenschappelijke evidentie. Dit is geen gerandomiseerd onderzoek dat volledig gecontroleerd is. Natuurlijk hebben topsporters een genetisch voordeel, anders zouden ze geen topsporter worden. Maar de vraag is of topsporters van vroeger vergeleken kunnen worden met topsporters van nu. Tevens is in de populatie het aantal vrouwen beduidend minder vertegenwoordigd dan het aantal mannen, hierdoor kunnen we minder goed uitspraak doen over dit artikel.

Maar, evidence is evidence! Dit onderzoek wijst uit dat topsporters langer leven dan de algemene populatie en een lager risico hebben op 2 belangrijke doodsoorzaken kanker en cardiovasculaire ziekten.

Oefenen/trainen is een medicijn!
Ons punt: Topsport is voor iedereen anders. Daar waar je geen aandoeningen/blessures of andere mentale/fysieke problemen hebt is 6 keer in de week trainen, om in de 86ste minuut dat alles beslissende doelpunt te maken, een fantastisch prestatie. Om hier alles voor opzij te zetten en je dag in dag uit kapot te trainen wordt een immense motivatie van je gevraagd. Maar stel je voor dat je wel een fysiek of mentaal probleem/aandoening hebt dan zijn de twee keer per week sporten/bewegen bij de fysiotherapeut of in de sportschool net zo goed topsport. En dat einddoel is voor iedereen persoonlijk en net zo knap

als Marcos Rojo die in de 86ste minuut het belangrijkste doelpunt voor Argentinië scoort.

Garatachea N, Santos-Lozano A, Sanchis-Gomar F, Fiuza-Luces C, Pareja-Galeano H, Emanuele E, Lucia A. Elite athletes live longer than the general population: a meta-analysis. Mayo Clin Proc. 2014 Sep;89(9):1195-200.