Vrijdag column voor bij de borrel: Kiki uit Breda City

Kiki Bertens. Voor de mensen die haar nog niet kennen, Kiki Bertens is een tennisspeelster uit Nederland, sinds 1 mei 2018 woont Kiki officieel in de mooiste stad van Nederland, Breda. Kiki is niet zo maar een tennisspeelster maar zij is Nederlands trots. Momenteel staat ze nummer 20 van de wereld bij de dames. Afgelopen weken heeft Kiki lopen zwoegen op het grootste tennistoernooi van de wereld, Wimbledon.

De week voor Wimbledon begon kwam op 29 juni voor het eerst geluid uit het kamp Bertens met een post op Instagram. Er verscheen een foto met op het oog een zeer fitte, scherpe en ontspannen Kiki met op de achtergrond het altijd strakke ‘heilige’ gras van Wimbledon. Onder de foto stond een tekst met ‘Preparing for @Wimbledon in sunny London’.

Na een lange voorbereiding op weg naar Wimbledon begon Kiki op haar minst favoriete ondergrond (gras) tegen qualifier B. Stefkova, na iets meer dan een uur spelen rekende ze vrij gemakkelijk af met haar opponent. Dat viel niet tegen, haar eerste wedstrijd op Wimbledon van 2018 verliep vrij voorspoedig. In de volgende ronde trof ze A. Blinkova, ook zij was een vrij onbekende speelster in het schema. Na een lastige eerste set en een zeer stabiele tweede set  was de overwinning na 1 uur en 14 minuten een feit. Come On! Door naar de derde ronde.

Nog nooit eerder wist Kiki de laatste 32 op Wimbledon te bereiken. Om dit voor het eerst waar te maken moest ze afrekenen met Venus Williams, een grootte naam in de tenniswereld. Samen met haar zusje Serena Williams domineerde zij jarenlang alle toernooien op het hoogste niveau. Tevens is Venus Williams een echte grasspeelster wat het voor Kiki nog lastiger zou maken. Met goede moed kwam Kiki court 1. oplopen. Na een sterk begin won Kiki de eerste set met 6-2. In de tweede set ging ze in de lijn van de eerste door. Ze kwam snel 3-1 voor, vervolgens behield ze een voorsprong van 4-2.

Maar toen gebeurde het, op het oog leek het in het hoofd van Kiki te gaan spelen dat ze kon gaan winnen. Fysiek gezien was er niks aan de hand, ze was veel fitter dan Williams. Maar toch leek het of ze terug dacht aan een paar weken eerder waar ze ook in de tweede set ver voor stond en uiteindelijk de wedstrijd nog verloor. Williams begon beter te spelen en kwam goed terug, het werd 6-6 tiebreak. Hierin was Williams het sterkste van de twee, een beslissende derde set moest uitkomst brengen.

Kiki kwam snel 2-0 achter, daar waar meerdere voorbeelden te noemen zijn van wedstrijden die op die manier alsnog verloren zijn gegaan kwam Kiki in weder opstand. Ze knokte zich terug in de set, welke lang spannend bleef. Uiteindelijk kwam op 7-6 voorsprong het eerste matchpoint voor Kiki. Een goede service van Williams werd goed verwerkt door Kiki, door een te late timing beland de backhand van Williams vervolgens direct in het net. Klaar! Kiki wint de wedstrijd en is voor het eerst in het carrière door naar de vierde ronde van Wimbledon. Kiki heeft zichzelf overwonnen.

Waar geregeld de derde set verloren wordt op het moment dat je in de tweede set zo dicht bij de winst bent, was Kiki dit keer mentaal zo sterk om zich terug te knokken in de wedstrijd en de winst eruit te slepen.

De ronde daarop won Kiki na een fantastische wedstrijd in twee sets van de nummer 7 geplaatst en tevens voormalig nummer 1 van de wereld Ka. Pliskova. Uiteindelijk is het doek gevallen in de kwartfinales, een ronde die geen enkele Nederlandse speelster sinds 2007 nog behaald heeft.

 

Evaluerend op Wimbledon

Na de kwartfinale gaf Kiki aan grootte stappen gemaakt te hebben. Soms kan je fysiek zo sterk zijn, maar als je mentaal de rust niet kan bewaren kan je nog onderuit gaan. Een fysieke en mentale balans is nodig om uiteindelijk je doel te behalen.

Daar waar Kiki normaal gesproken zeer gehaast en onrustig was in wedstrijden die er om spande, hebben we nu een andere Kiki gezien. Een Kiki die zichzelf maar vooral de omgeving onder controle heeft, die gefocust is, weet wat ze moet doen en zich aan dat strijdplan houdt om haar doelen te bereiken.

 

Dit is een les voor vele andere. Vaak kijken we alleen op fysiek gebied naar bepaalde problemen. Maar vergeet niet dat de mentale staat zeer belangrijk is in bijvoorbeeld revalidatie maar natuurlijk ook in het bereiken van doelen. Als je jouw eigen mind niet onder controle hebt , is het vrijwel onmogelijk om doelen te bereiken. Door heel vaak te vallen en weer opnieuw op te staan wordt je sterker en leer je beter omgaan in bepaalde situaties. Kiki is hier het ultieme voorbeeld van. Wij zijn trots op onze Bredase Kiki.

 

“You either controle your mind or it controls you!”