Vrijdag column voor bij de Borrel: Kinderen zijn kampioen in stilzitten

Kinderen zijn kampioen in stilzitten.

Met technologische ontwikkeling van tegenwoordig is het voor kinderen niet aantrekkelijk om naar buiten te gaan. Alle vriendjes en vriendinnetjes zijn te bereiken via smartphones, ipad’s, iphone’s, android’s, laptops en ga zo nog maar even door. Kinderen worden hierdoor steeds inactiever wat een groot probleem is. De motoriek van kinderen vermindert, overgewicht neemt toe en op sociaalvlak worden kinderen juist steeds a-socialer (niet asociaal maar a-sociaal).  Doordat ze niet weten hoe ze om moeten gaan met de nieuwe technologie worden kinderen ‘verpest’. Het zou goed zijn als we met z’n kijken hoe we dit probleem tegen kunnen gaan. En ja dat is een open deur intrappen, maar oh zo belangrijk!

 

Casus

Juffrouw Karin van groep zeven heeft besloten een groepsapp aan te maken, dit om kinderen bewust te maken hoe ze met social media en in dit geval whatsapp om moeten gaan. Alle kinderen komen ontzettend enthousiast thuis, behalve kleine Koen.

Koen komt huilend thuis, ik doe de deur open en sla hem in mijn armen. Wat is er vraag ik hem op een rustige manier, om de paniek niet groter te laten worden dan dat hij al is. De juffrouw heeft een groepsapp aan gemaakt maar ik heb helemaal geen telefoon, nu hebben kindjes mij uit staan lachen en dat is jullie schuld. Ik weet even niet zo goed hoe ik moet reageren. Ik probeer hem uit te leggen dat het niet voor iedereen normaal is om een telefoon te kopen en dat het ook nog is best wel duur is om een telefoon aan te schaffen. Van binnen kook ik want hoe haalt een juffrouw het nou in haar hoofd om zonder overleg een groepsapp aan te maken. Ik maan Koen tot rust en lijdt hem af met een lekker waterijsje, nee niet met een tablet. Gelukkig heeft Koen afgesproken om die middag te gaan voetballen met wat vriendjes bij ons voor op het veldje. Als Koen weg is bel ik direct de directeur op van de school. Hij begrijpt het verhaal en vindt het ook erg vervelend voor Koen. Hij stelt voor om een keer langs te komen om het er een keer over te hebben. Maar ik wil niet dat het volgende week of de week daarop of de week daarop pas opgelost is, ik wil dat mijn kind morgen naar school kan zonder dat er kindjes zijn die hem uitlachen!

Dit is een ‘waargebeurd’ verhaal van een basisschool in de omgeving van Breda. Dit is een zeer lastige situatie wat zich meerdere malen voordoet en dat allemaal door die ‘stomme’ technologie. En natuurlijk moeten we dit nuanceren want er zijn ook een hoop positieve kanten aan de technologie, stel je voor dat je een uitnodiging nog per flessenpost zou moeten versturen of dat je met rooksignalen een boodschap naar een vriend moet sturen die aan de andere kant van Breda woont. Nee het lijkt me duidelijk dat de technologie goede ontwikkelingen heeft, maar misschien is het goed om te kijken op welke momenten we die telefoon toch wat meer achter ons kunnen laten.

Onderstaand filmpje geeft een zeer mooie weergave over wat je mis kan lopen op het moment dat je gebruik maakt van je smartphone en heeft tevens een zeer mooie boodschap voor een ieder van ons.

https://www.youtube.com/watch?v=Z7dLU6fk9QY

Lees ook:

https://www.nu.nl/gezondheid/5325761/nederlandse-kinderen-kampioen-stilzitten.html