Monné Koffiemaandag! Waarom ook ouderen in beweging moeten blijven

Na je eerste bak koffie na het weekend verzorgen wij heerlijk en vooral interessant leesvoer. Vandaag: Waarom ook ouderen in beweging moeten blijven.
 
Een zeer interessante videopresentatie van Prof. Dr. Luc van Loon – bewegingswetenschapper universiteit van Maastricht.
Dat je op 80-jarige leeftijd geen marathon meer loopt, begrijpen we wel, maar moet dit betekenen dat je überhaupt nauwelijks nog beweegt? Nee, zegt Luc van Loon in dit college. Het sterk houden van je spieren is van groot belang als we een beetje gezond oud willen worden. Wat vaker de trap nemen zou dan ook geen overbodige luxe zijn!
Spieren zijn plastisch: ze breken zichzelf constant af en bouwen zichzelf opnieuw op. Dat betekent dat we constant moeten werken om onze spieren op orde te houden. Voor je het weet zijn ze verdwenen.
Het voordeel van plastische spieren is dat ze zich aanpassen aan het soort inspanning. Hierdoor zijn we kwetsbaar voor spierverlies. Volgens bewegingswetenschapper Luc van Loon (Maastricht University) is het van belang dat we onze spieren goed onderhouden.
Het opbouwen en afbreken van je spieren gaat levenslang door. Hier zit dan ook geen leeftijdsbeperking aan. Toch zie je dat ouderen vaak veel spiermassa verliezen.
Bron: maastricht university, https://fysioforum.nl/video-waarom-ook-ouderen-in-beweging-moeten-blijven/