Monné Koffiemaandag: Accijns op suiker?

Tijdens je eerst bak koffie na het weekend verzorgen wij heerlijk en vooral interessant leesvoer. Vandaag: ‘Obesitas groeit: accijns op suiker de oplossing?’

BERGEN OP ZOOM – De helft van de volwassenen in Nederland heeft obesitas (overgewicht). Het Behandelcentrum voor Overgewicht en Obesitas naast het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom kan het aantal patiënten niet aan en loopt achter de feiten aan. Volgens chirurg Pierre Feskens uit Essen kan accijns op suikers een oplossing zijn.

Is de behandeling van overgewicht een cosmetische ingreep?
,,Nee, obesitas is een ziekte. Sinds 2008 wordt dat erkend, daarna groeide de wachtlijst van patiënten. Ze werden geopereerd, maar kregen verder weinig ondersteuning voor en na de ingreep. Ik voelde de noodzaak om deze steun te organiseren in een centrum. Daarom hebben we in 2009 dit centrum opgezet. Sinds dat moment behoren we tot de grootste behandelcentra van Nederland. We doen 1.000 tot 1.200 ingrepen per jaar.”

Houdt het ooit op?
,,Dat vraag ik mezelf ook af. De helft van alle volwassen Nederlanders heeft overgewicht en dat groeit met 1 procent per jaar. In heel Nederland behandelen we jaarlijks tussen de 12.000 en 18.000 mensen met morbide (ernstige, red.) obesitas. Het aantal mensen dat operationele behoefte heeft, kunnen we dus nooit tackelen. We lopen altijd achter de feiten aan. Er komt geen eind aan.”
De helft van alle volwassen Nederlanders heeft overgewicht en dat groeit met 1 procent per jaar

En nu?
,,Nu komt langzaamaan het besef en worden er verbeterpunten toegepast om de groei een halt toe te roepen. Vijf kilo te zwaar? Dat is te tackelen met een dieet en verandering van leefstijl, maar bij de mensen waarbij een operatie wordt gezien als een ‘last resort’ niet. Zij zijn niet meer in staat om hun gewicht met een dieet te corrigeren. Daarbij komt dat overgewicht vaak samenhangt met suikerziekte, slaapapneu, hart- en vaatziekten en zelfs kan bijdragen aan het ontstaan van vormen van kanker. Een operatie is de oplossing, maar het is een complexe en risicovolle ingreep. Vergelijk het met een openhartoperatie.”

Wat is volgens u de preventieve oplossing?
,,Om overgewicht bij kinderen en jongvolwassenen te behandelen, wordt vanaf 2019 de Gecombineerde Leeftstijl Interventie (GLI) vanuit het basispakket vergoed. Dat is een behandeling waarbij diëtisten, psychologen, coaches en fysiotherapeuten mensen met een BMI tussen de 30 en 35 een andere leefstijl bijbrengen. Het droomscenario is dat ook wij GLI kunnen aanbieden vanuit onze kliniek, want dan zit alles onder één dak. Als een patiënt nu naar ons komt, opereren wij of kunnen we diegene niet helpen, omdat hij of zij niet in aanmerking komt. We willen groter, beter en allrounder worden.”

Is het niet een kwestie van minder eten?
,,Eten is een verslaving. We zien dat mensen die minder bedeeld zijn, niet in staat zijn om geld uit te geven aan verse producten. In Engeland heffen ze accijns op suikers, dat heeft de consumptie verlaagd. Voor Nederland zou dat onder meer ook een hulpmiddel zijn, maar daar bakkeleien ze nog over.”

Meer informatie over het GLI project? Kijk dan eens op https://www.monne-zorgenbeweging.nl/2018/07/06/week-van-de-gezondheid/

Bron van dit artikel: https://www.ad.nl/bergen-op-zoom/obesitas-groeit-accijns-op-suiker-de-oplossing~abb760c6/