Diabetes 2 in darmen aangepakt

De tientallen diabetespatiënten die meededen aan hun experimentele studie zijn dolgelukkig, vertellen de Amsterdamse onderzoekers Annieke van Baar en Jacques Bergman. ,,Ze zagen allemaal op tegen het dagelijks moeten prikken.”

Onderzoekers Annieke van Baar en Jacques Bergman hebben een succesvol experiment achter de rug. Er was zelfs één diabetespatiënt die hen wel kon zoenen na de behandeling. ,,Die man had zo’n enorme angst voor naalden. Hij was heel dankbaar dat het insuline spuiten hem bespaard bleef.” Van Baar moet helaas een slag om de arm houden. De onderzoeksresultaten gaan niet verder dan twaalf maanden. ,,Meneer heeft in elk geval een jaar respijt gehad, maar of hij nooit insuline zal hoeven spuiten in zijn leven weten we nog niet. De langetermijneffecten zijn nog niet bekend.”

Vijftig diabetespatiënten die deelnamen aan een door het Amsterdam UMC gecoördineerde studie, kregen een speciale darmbehandeling. In het begin van hun dunne darm werd een heet ballonnetje opgeblazen dat het slijmvlies liet wegschroeien. ,,Wij denken dat deze patiënten een ongezond slijmvlies hebben, waardoor hoogstwaarschijnlijk suikers niet goed worden opgenomen en verwerkt in het lichaam.” Door de dunne darm van binnenuit te verhitten, resetten de wetenschappers als het ware het gezonde evenwicht, waardoor de bloedsuikerspiegel weer beter wordt gecontroleerd.

Minder gevoelig

Een miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2. De ziekte wordt veroorzaakt door overgewicht, ongezond eten of erfelijke aanleg. Het lichaam wordt minder gevoelig voor de eigen insuline, waardoor de bloedsuiker ontregeld raakt. Dat leidt tot hart- en vaatziekten en nierproblemen.

De nieuwe behandeling duurt een uur. Aan het einde wordt het ballonnetje weer verwijderd uit de dunne darm. Daar merken de patiënten niets van, zegt Van Baar. Ze kregen een lichte narcose en hadden na afloop hooguit een paracetamolletje nodig tegen een ‘oncomfortabel gevoel in hun buik’.

Drastisch

Na de studie onder vijftig patiënten volgt nu een internationaal onderzoek onder het dubbele aantal deelnemers. Het Amsterdam UMC zoekt nog patiënten met type 2 tussen de 28 en 75 jaar die willen deelnemen. Het gaat om patiënten die één of meerdere bloedsuikerverlagende medicijnen gebruiken en (nog) geen insuline spuiten.

Begin dit jaar wees een onderzoek van de stichting Voeding Leeft en zorgverzekeraar VGZ uit, dat diabetici ook van de medicijnen af kunnen komen wanneer ze hun leefstijl drastisch veranderen. Vier op de tien mensen met diabetes type 2 kunnen met gezonder koken en veel beweging de pillen en insulinespuit links laten liggen. In het leefstijlprogramma leerden deelnemers koolhydraten, die omgezet worden in suiker, te beperken en de energie uit andere soorten voeding te halen. Dus minder aardappelen, brood, rijst en pasta, en meer verse groenten en volle zuivelproducten.

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/diabetes-2-in-darmen-aangepakt~abc6e941/