trainen | Monné Zorg & Beweging

Valrisico bij ouderen – ook op latere leeftijd in balans

Naarmate de leeftijdsjaren vorderen komen er meer pijtjes én risico’s voor bij ouderen. Niet alles gaat meer even snel en soepel als eerst. Eén van deze risico’s is het ‘valrisico’, letterlijk de kans op vallen.

Als een ouder persoon valt gaat dat vaak gepaard met schade/letsel. Voorkomen is hier dus beter dan genezen. Eveneens blijven ouderen steeds langer thuis wonen waardoor preventie relevanter is dan ooit.

Enkele voorbeelden van valrisico bij ouderen:

  • Minder reactievermogen, evenwicht en spierkracht.
  • Minder flexibel en lenigheid.
  • Verminderd zicht en gehoor.
  • Specifiek aandoeningen.
  • Cognitieve achteruitgang.

Naast dat oudere an sich meer risico hebben op vallen zijn personen met een verzwakte gezondheid (bv. sarcopenie) of met een specifieke aandoening een risicogroep. Monné Zorg en Beweging speelt hier op in met speciale training en advies op maat. Hierbij kun je denken aan speciale kracht- en balansoefeningen. Het doel hier is het risico op vallen verkleinen en zelfverzekerder door het leven gaan.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uzelf of voor uw ouder of grootouder? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Monné Zorg en Beweging