Kinderen | Monné Zorg & Beweging

Heeft uw kind moeite met schrijven?

Elektronische apparaten zoals pc’s, mobiele telefoons en tablets zijn tegenwoordig onmisbaar in onze samenleving en het onderwijs. Kinderen schrijven hierdoor steeds minder. Studies wijzen uit dat met de hand schrijven of typen verschillende effecten hebben op de cognitieve processen in onze hersenen. Schrijven met pen en papier helpt niet alleen bij het leren schrijven, maar ook bij goed leren lezen. Steeds vaker komt het voor dat kinderen moeite hebben met de fijne motorische vaardigheden bij het schrijven.

Fijne motorische ontwikkeling bij kinderen

Leren lezen en schrijven gaan hand in hand. Het schrijven van letters met de hand zorgt ervoor dat kinderen letters beter herkennen bij het lezen dan wanneer ze die typen. Handmatig schrijven helpt bij het ontwikkelen van speciale verbindingen in de hersenen, waardoor kinderen uiteindelijk automatisch kunnen schrijven zonder er veel over na te denken. Het schrijven met de hand helpt ook bij het leren herkennen en groeperen van letters, wat essentieel is voor goed schrijven, spellen en lezen. Bovendien verbetert handmatig schrijven de fijne motorische vaardigheden van kinderen.‌

‌Oorzaak van schrijfproblemen

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen moeite kunnen hebben met schrijven. Sommige kinderen hebben problemen met hun fijne motoriek, terwijl anderen het lastig vinden om de juiste druk uit te oefenen tijdens het schrijven. Ook zijn er kinderen die extra oefening nodig hebben om het schrijven goed onder de knie te krijgen.

Het belang van goede schrijfontwikkeling

Goed kunnen schrijven is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van leesvaardigheid en de cognitieve ontwikkeling van kinderen. Als uw kind niet netjes of leesbaar schrijft kan dit ook het zelfvertrouwen verminderen. Hoe vaker een handschrift als ‘fout’ wordt aangemerkt, hoe verder het zelfvertrouwen van kinderen kan dalen. Het gevolg kan zijn dat kinderen helemaal stoppen met oefenen. Dit maakt dat kinderen met schrijfproblemen vaak met een hulpvraag komen bij de kinderfysiotherapeut.

Wanneer naar de kinderfysiotherapeut?

  • het handschrift is niet of nauwelijks leesbaar;
  • het tempo is te traag;
  • de schrijfbeweging kan niet worden aangeleerd;
  • er ontstaat pijn bij het schrijven;
  • verkeerde penvatting.

Mijn kind heeft moeite met schrijven, wat nu?

Om uw kind te helpen bij de schrijfontwikkeling kunt u een afspraak inplannen bij een van onze kinderfysiotherapeuten. Samen kijken we naar een passend behandelplan voor uw kind.

Maak hier een afspraak met onze kinderfysio’s

We bieden kinderfysiotherapie aan op onze locaties in Breda en Oosterhout.

afspraak maken