Groepsles, warmup | Monné Zorg & Beweging Breda

Meer bewegen? Hart-stikke gezond!

Bewegen is gezond. Dat weten we allemaal. Maar waarom precies? Wat maakt beweging zo goed voor je lijf? En welke verschillende voordelen heeft bewegen voor je geest? In dit blog nemen we je mee in beweging en leggen we je alle ins & outs over sporten en bewegen uit.

Wat is gezond bewegen?

Genoeg bewegen is niet heel lastig wanneer je in goede gezondheid verkeert. Wanneer je 5 dagen per week elke dag minimaal 30 minuten actief beweegt valt dat onder gezond bewegen. Het beste is om deze 2,5 uur over meerdere dagen per week te verspreiden. Gezond bewegen omvat 3 verschillende pijlers:

 • actief bewegen
 • heel actief bewegen (sporten)
 • spieren en botten sterker maken

Actief bewegen – minimaal 2,5 uur per week

Beweeg 5 dagen 30 minuten actief. Bij actief bewegen gaat je hart sneller kloppen. En je gaat sneller ademhalen. Bijvoorbeeld tijdens wandelen of fietsen.

Heel actief bewegen – minimaal 20 minuten

Beweeg ook af en toe 20 minuten heel actief. Bij heel actief sporten ga je zweten. Je gaat ook sneller ademhalen. Vaak kun je met heel actief sporten niet met iemand praten. Bijvoorbeeld tijdens hardlopen, racefietsen of voetballen.

Versterk je botten en spieren

Dit kan bijvoorbeeld door minimaal twee keer per week te sporten. Met traplopen, krachttraining en fitness. Bij een sportschool krijg je de juiste begeleiding om je lichaam sterker en fitter te maken. Sporten in Breda om je spieren en botten te versterken kan bij Monné op meerdere locaties.

Fitness | Monné Zorg & Beweging

Hoe je lichaam efficiënter wordt door sporten

Wanneer je beweegt gebruik je je spieren. Je spieren hebben hiervoor specifieke energie nodig. Brandstof uit voeding kan met behulp van zuurstof worden omgezet naar deze ‘spierenergie’. Je longen halen de zuurstof uit de lucht en geven die aan het bloed. Het hart pompt dan het bloed via de bloedvaten naar je spieren. Bewegen zet dus het hele lijf aan het werk. Beweeg je intensiever, dan moet je hart sneller pompen om meer brandstof en zuurstof naar de spieren te vervoeren. De ademhaling versnelt ook om voldoende zuurstof uit de lucht te kunnen halen.

Het lichaam is slim en gemaakt om zich aan te passen. Spieren kunnen meer kracht leveren doordat ze efficiënter samentrekken en sterker worden. Het hart wordt sterker; het pompt meer bloed rond tijdens een hartslag. Dit zorgt ervoor dat de hartslag in rust naar beneden gaat. Het lichaam verbetert zich in het opnemen van zuurstof en brandstof, zodat dit sneller naar de spieren gaat. Ook verbetert de circulatie van het bloed naar de spieren. Zo ontstaan meer bloedvaten in de spieren en wordt de verdeling van het bloed beter geregeld.

Welke voordelen heeft sporten voor je lichaam en geest?

Sporten of bewegen heeft talloze voordelen voor zowel je lichaam als je geest. Het is een essentieel onderdeel van een gezonde levensstijl en draagt bij aan het welzijn op verschillende manieren. Of je nu kiest voor intensieve workouts of gewoon dagelijkse activiteiten, beweging is gunstig voor jouw algehele gezondheid.

 • Je krijgt sterkere spieren en botten: regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de groei en versterking van spieren en botten, wat je algemene fysieke kracht en stabiliteit verbetert.
 • Het verbetert de bloeddruk: beweging kan helpen bij het handhaven van een gezonde bloeddruk en het verminderen van het risico op hoge bloeddruk, wat gunstig is voor je hart en bloedvaten.
 • Je hartconditie verbetert: door te bewegen wordt je hart sterker en efficiënter in het pompen van bloed, wat de algehele gezondheid van je hart bevordert.
 • Minder kans op psychische problemen: regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het verminderen van het risico op depressie en het behoud van een gezonde hersenfunctie, wat de kans op dementie verkleint. Lichaamsbeweging kan ook een positieve invloed hebben op je stemming en kan helpen bij het verminderen van gevoelens van somberheid en angst.
 • Kleinere kans op diabetes (suikerziekte): fysieke activiteit helpt de insulinegevoeligheid te verbeteren en kan het risico op diabetes type 2 verminderen.
 • Een verminderde kans op ziektes van je hart en bloedvaten: beweging kan helpen bij het voorkomen van aandoeningen zoals hartaanvallen en beroertes door de gezondheid van je hart en bloedvaten te bevorderen.
 • De kans op obesitas neemt af: regelmatige lichaamsbeweging helpt je gewicht op peil te houden en vermindert het risico op obesitas.
 • Je kunt beter ontspannen en hebt minder last van stress: fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning door het vrijkomen van endorfines, de zogenaamde “gelukshormonen”.
 • Een betere nachtrust: regelmatige lichaamsbeweging kan de slaapkwaliteit verbeteren en je energieniveau gedurende de dag verhogen, waardoor je je uitgeruster voelt.

Tips om meer te bewegen

Het kan soms een uitdaging lijken om meer beweging in je dagelijkse routine op te nemen. Toch is het met de juiste motivatie en strategieën mogelijk om actiever te worden. Het begint met subtiele veranderingen in je dagelijkse gewoonten en je keuzes. Of je nu kiest voor intensief sporten, wandelen, fietsen of simpelweg vaker de trap nemen, elke vorm van beweging draagt bij aan je algemene welzijn. Het is het belangrijkste om beweging plezierig en haalbaar te maken, zodat het naadloos in je levensstijl past.

 • Pak de trap in plaats van de lift: traplopen is een eenvoudige manier om meer beweging in je dagelijkse routine op te nemen. Het versterkt je beenspieren en verbetert je cardiovasculaire gezondheid.
 • Pak vaker de fiets in plaats van de auto: fietsen is een milieuvriendelijke en gezonde manier om van A naar B te komen. Het helpt je om actief te blijven en vermindert je afhankelijkheid van de auto.
 • Wandel in je pauze: een korte wandeling tijdens je pauze kan je helpen te ontspannen, je geest op te frissen en wat lichaamsbeweging te krijgen.
 • Ga af en toe staan bij een vergadering of telefoongesprek: staand vergaderen of telefoneren kan helpen om langdurig zitten te doorbreken en je lichaam in beweging te houden.
 • Kies een sport die je ook echt leuk vindt: het is belangrijk om een sport te kiezen die je plezier geeft, omdat je dan gemotiveerder bent om regelmatig te bewegen.
 • Sport samen: samen sporten met vrienden of familie kan sociale interactie bevorderen en het leuker maken om actief te zijn. Het kan ook motiverend zijn om samen doelen te stellen. Ook groepslessen werken vaak motiverend.

Wil jij meer bewegen? Ga dan sporten in Breda of Oosterhout!

Bij Monné Fitness in Breda zijn er verschillende mogelijkheden om meer te bewegen. In onze fitness studios in het Ginneken en de Belcrum is deskundige begeleiding aanwezig zodat je al je vragen kunt stellen. De trainers helpen je om de oefeningen goed uit te voeren. We bieden fitness, verschillende groepslessen en personal training aan.

Persoonlijke begeleiding bij sporten in Breda

Wil je 1 op 1 begeleiding van een van onze personal trainers? Dat kan met personal training op verschillende locaties in Breda. De 1 op 1 begeleiding van jouw personal trainer zorgt ervoor dat jij de gehele tijd kan werken onder het oog van je coach. Deze motiveert, optimaliseert en werkt samen met jou aan je te behalen doelen. Fijner om samen te trainen bij een personal trainer, dat kan met duo-PT.

Hulp bij bewegen of sporten

Gezond bewegen kan soms een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een aandoening hebt waardoor je moeilijker kunt sporten. Of als je een aandoening hebt die lang duurt. Sporten en bewegen kan bijdragen aan herstel of behouden van fysieke (en mentale) mogelijkheden. Bij Monné kunnen onze fysiotherapeuten of ergotherapeuten je helpen met advies hoe je het beste gezond kunt bewegen.

Personal Training, Wall Sit oefening | Monné Zorg & Beweging Breda

Start met meer bewegen voor een gezonder leven!

Bewegen is de sleutel tot een gezonder en gelukkiger leven. Het heeft talloze voordelen voor zowel je lichaam als je geest, en het is makkelijker dan je denkt! Of je nu kiest voor actief bewegen, sporten, of simpelweg vaker de trap neemt, elke stap in de goede richting telt. Laten we samen in beweging komen en werken aan een gezondere toekomst.