Echografie

Echografie | Monné Zorg & Beweging

Echografie is een onderzoekstechniek die al langer gebruikt wordt in de medische wereld. Het principe van een echo berust op geluid welke het lichaam ingezonden wordt. Geluid wordt deels weerkaatst en deels opgenomen door weefsels als spieren, pezen, slijmbeurzen. Bot is hard en weerkaatst het geluid. Het weerkaatste geluid wordt opgevangen en weergegeven in grijstinten. Op deze manier kunnen we onderscheid maken tussen bovengenoemde weefsels. Door dit te vergelijken met het andere gewricht of met de normwaarden kunnen we een uitspraak doen over de kwaliteit van de verschillende structuren. Zo kan met echo vast gesteld worden of er sprake is van spierscheuringen, peesletsel, kalkophopingen en zelfs fracturen als stress- en avulsiefracturen (afrukkingsbreuk).

Voordeel van de echo is dat het een veilige, makkelijke en goedkope techniek is die zijn waarde bewezen heeft. Waar de röntgenfoto alleen een uitspraak kan doen over kalkhoudende structuren als bot en calcificaties, is aangetoond dat de echo zich kan meten met de MRI als het gaat over het beoordelen van de weke delen weefsels.

Een echo kan gemaakt worden om een diagnose te stellen of te bevestigen, maar ook om voortgang in kaart te brengen bij bijvoorbeeld het revalideren van peesletsel. Er zijn ook mogelijkheden om een schouder te trainen bij bijvoorbeeld een impingementsyndroom (inklemming van pezen).