Oedeem fysiotherapie | Altijd in de buurt in Breda

Een oedeemtherapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut en heeft verschillende behandeltechnieken tot zijn /haar beschikking om de afvoer van overtollig vocht te stimuleren.

Afspraak maken onze specialisten

Wat is oedeem?

Oedeemtherapie is bestemd voor mensen die last hebben van (lymf)oedeem. Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in een bepaald lichaamsdeel. Dit oedeem ontstaat als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van het vocht.

Verschillende vormen van oedeem

  • Veneus oedeem
  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem
  • Combinaties van bovenstaande vormen

Veneus oedeem ontstaat door een verminderde werking van de kleppen in de venen en vindt met name in de benen plaats.

Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair) of verworven (secundair) ten gevolge van kanker, een operatie, bestraling of littekens. 

Lipoedeem is een chronische aandoening van het vetweefsel met vet en vochtophoping, met name bij vrouwen vanaf einde puberteit.

Behalve oedeem kunt u ook klachten hebben zoals een stuwend gevoel, pijn, tintelingen, gevoel van zware extremiteit en/ of een functiebeperking. 

Behandeling van oedeem

Oedeemtherapie heeft als doel het lymfesysteem te stimuleren middels lymfedrainage. Daarnaast kan de oedeemtherapeut ook fascietechnieken, lymfetaping en zwachtelen toepassen. Dit bevordert de lymfestroom. Ook kan het nodig zijn om een therapeutisch elastische kous aan te meten. Daarnaast zullen er adviezen en leefregels besproken worden en krijgt u oefeningen voor thuis om in het dagelijks leven zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de oedeemklachten.

Onze specialisten

Ons team van specialisten staat altijd voor u klaar. De praktijk is gekend om zijn specialistische zorg op alle specialismen binnen de fysiotherapie en ergotherapie.