Reuma

Reuma | Monné Zorg & Beweging

Reumatoïde artritis (RA), reuma, is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem keert zich tegen uw eigen lichaam. Het immuunsysteem slaat op hol waardoor er ontstekingsstoffen vrijkomen. Deze stoffen zorgen voor (chronische) ontstekingen in uw gewrichten, maar ook in uw pezen, spieren, organen, bloedvaten of rondom uw zenuwen. Bij een gewrichtsontsteking wordt er extra gewrichtsvocht aangemaakt waardoor er uitstulpingen ontstaan. In een later stadium van reuma kunnen het kraakbeen en het bot beschadigd raken. Reuma kan ook uw pezen en spieren aantasten.

De oorzaak van reuma is onbekend, we kunnen reuma daardoor nog niet genezen. De meeste reumatische aandoeningen zijn dan ook chronisch. Met een goede behandeling kunnen uw klachten wel verminderen. Vroeger dacht men dat rust het beste hielp tegen reuma. Tegenwoordig is bekend dat gedoseerd bewegen juist goed is. Dit zorgt er namelijk voor dat uw spieren en gewrichten soepel blijven. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Het doel van fysiotherapie is dat u zo goed mogelijk functioneert in het dagelijks leven en optimaal kunt deelnemen aan de maatschappij. Het is daarvoor belangrijk dat uw conditie op peil is en dat uw gewrichten en spieren zo goed mogelijk werken.

Bij reuma helpt de fysiotherapeut u aan een goede houding en hij geeft u tips om op de juiste manier te bewegen. Hij leert u welke oefeningen u thuis kunt doen en welke sport en lichaamsbeweging het meest voor u geschikt zijn. De fysiotherapeut kan meer vertellen over gewrichtsbescherming en eventueel ook advies geven over het gebruik van hulpmiddelen.

Wat houdt de behandeling van de fysiotherapeut in?
Voordat de fysiotherapeut u kan behandelen, zal hij vragen stellen en lichamelijk onderzoek doen om na te gaan wat uw klachten zijn. Zo kan hij samen met u bepalen waaraan u tijdens de fysiotherapeutische behandeling gaat werken. De belangrijkste behandelmethoden van de fysiotherapeut zijn oefentherapie en voorlichting. De oefeningen zijn gericht op uw algehele conditie en uithoudingsvermogen, de spierkracht en de soepelheid van uw gewrichten. Ook dagelijkse activiteiten die voor u lastig zijn, kunnen hierbij aan bod komen.

U kunt wellicht veel baat hebben bij intensieve oefentherapie. Uw conditie verbetert, uw botten en spieren worden sterker, uw gewrichten worden soepeler, u heeft minder last van pijn en stijfheid, u heeft meer energie en voelt zich over het algemeen beter.

De fysiotherapeut behandelt u individueel of in groepsverband (Reuma in Beweging). Afhankelijk van uw gezondheidstoestand en uw wensen.